To Νομοσχέδιο για την Απαγόρευση του Καπνίσματος
Posted by Alecos Papadopoulos στο 11 Νοεμβρίου, 2008
Κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος. Το πλήρες κείμενο, εδώ. Συνοψίζω:
To νομοσχέδιο αφορά την «κατανάλωση προϊόντων από φύλα καπνού που προορίζονται για χρήση μέσω εισπνοής, μύζησης ή μάσησης«. Άρα οι απαγορεύσεις ΔΕΝ καλύπτουν μόνο το κάπνισμα, αλλά και πχ το μάσημα ταμπάκο. Κατά συνέπεια το νομοσχέδιο δεν στοχεύει μόνο στην προστασία των παθητικών καπνιστών, αλλά και στην ενεργητική παρέμβαση στις συνήθειες των καπνιστών-νικοτικομανών.
Από 1/1/2010 λοιπόν, πέραν από τις όποιες απαγορεύσεις έχουν ήδη νομοθετηθεί, απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού:
1) «Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους κλειστούς και στεγασμένους (όπως στη Μελβούρνη), που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας». Θα επιτρέπεται η ύπαρξη απομονωμένων χώρων που θα λειτουργούν ως καπνιστήρια.
Ερώτηση 1: Οι οικίες στις οποίες εργάζονται οικιακές βοηθοί θεωρούνται νομικά χώροι που χρησιμοποιούνται για παροχή εργασίας; Αν ναι, θα δούμε και δικαστικά εντάλματα ερεύνης οικίας για χρησιμοποιημένα προϊόντα καπνού;
Eρώτηση 2: Η καμπίνα των επαγγελματικών αυτοκινήτων θεωρείται νομικά χώρος που χρησιμοποιείται για παροχή εργασίας; Αν ναι, θεωρείται κλειστός/στεγασμένος; Aν ναι, η τροχαία θα γράφει τους φορτηγατζήδες και για παράνομο κάπνισμα;
2) Στα ταξί. Εδώ είναι σαφές ότι η τροχαία θα γράφει τους ταξιτζήδες για παράνομο κάπνισμα.
3) Σε επιβατικούς σταθμούς λεωφορείων, λιμένων, τρένων, αεροδρομίων. Τίθεται εκτός νόμου η παραδοσιακή εικόνα συννεφιασμένων (από σύννεφα καπνού) αποχαιρετισμών.
4) Σε καφετέριες, μπαρ κλπ (πλην των εξωτερικών τους χώρων): Όσα έχουν εμβαδό μικρότερο από 70μ2, μπορούν να δηλώσουν ότι θα είναι χώροι που επιτρέπεται το κάπνισμα. Όσα είναι μεγαλύτερου εμβαδού, θα μπορούν να διαμορφώσουν εντελώς απομονωμένο χώρο με ειδικό εξαερισμό, όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ενισχύει τον μικροϊδιοκτησιακό καπιταλισμό (< 70μ2), σε βάρος του μεγάλου κεφαλαίου (>70μ2). Από μία άλλη σκοπιά, οι καπνιστές συνωθούνται στα μικρά (=άσχημα) μέρη (το μικρό είναι άσχημο, στην κοινωνία που ζούμε), ενώ τα μεγάλα (=ωραία) μέρη προφυλάσσονται από το μίασμα.
5) Στα παντός είδους κυλικεία. Δεδομένου τούτου, ποιος ο λόγος να συνεχιστεί ο θεσμός του διαλείμματος στους κινηματογράφους;
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται ρητά πως «κατά τη διενέργεια του κατασταλτικού ελέγχου, οι κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές αρχές, κατόπιν αιτήσεως του Τομέα Ελέγχου, υποχρεούνται να παρέχουν άμεση συνδρομή«.
Αυτά είναι τα ουσιώδη.
Από την εμπειρία μου στη Μελβούρνη, αυτές είναι απαγορεύσεις που δεν αντιστρέφονται, άπαξ και εφαρμοστούν. Υπάρχουν καπνιστές που τους ενοχλεί (στα μάτια ή και στα πνευμόνια) η μπαρουτοκαπνισμένη ατμόσφαιρα. Υπάρχουν πολλοί μη-καπνιστές που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαμαρτυρόμενοι μη-καπνιστές. Όλοι αυτοί, αφού ζήσουν μερικούς μήνες σε κλειστούς χώρους εργασίας και διασκέδασης με πλήρη απουσία καπνού στην ατμόσφαιρα, θα τους είναι αδιανόητο να επιστρέψουν σε καπνισμένους χώρους, και οι αντιδράσεις τους σε μια τέτοια προοπτική αντιστροφής θα είναι πολύ πιο έντονη. Μαζί με τους μαγαζάτορες οι οποίοι θα ανακαλύψουν ότι τα συστήματα εξαερισμού χωρίς πρόβλεψη καπνίσματος κοστίζουν πολύ φθηνότερα στην αγορά και συντήρησή τους.
Βάσει τις διεθνούς εμπειρίας, μετά από μερικούς μήνες εφαρμογής, θα προκύψει και νέα απαγόρευση, αυτή της απόρριψης αποτσίγαρων στους δρόμους, και ειδικές οδηγίες στα καταστήματα για να τοποθετούν μεγάλα σταχτοδοχεία έξω από τις πόρτες τους.
Αναμένω την 1/1/2010 γεμάτος προσδοκίες: επιτέλους, θα ζήσουμε και μια απότομη, κοσμογονική αλλαγή στην καθημερινότητά μας για να έχουμε να τη θυμόμαστε (διότι οι άλλες κοσμογονικές αλλαγές, ή συμβαίνουν μακριά μας και μπορεί να διαπερνούν τη ζωή μας αλλά όχι τη συνείδησή μας, ή συμβαίνουν γύρω μας αλλά σταδιακά οπότε δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τη στιγμή που κάτι άλλαξε, παρά μόνο τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι έχει ήδη αλλάξει για τα καλά).
Ν. Α. Λάμπης said
Στην 1η ερώτηση βάλε και τους εργαζόμενους κατ’ οίκον… {στο σπίτι ΤΟΥΣ}.
Στη 2η και τους οδηγούς Ι.Χ. που πάνε ή έρχονται απ’ τη δουλειά τους. Κι αυτό τμήμα της εργασίας είναι.
Οι ταξιτζήδες πάντως είχαν προηγηθεί, χρόνια πριν, στην απαγόρευση καπνίσματος στους επιβάτες, για να μην έχουν να καθαρίζουν τα τασάκια.
Όλο το «κόλπο» πάντως είναι να μειωθούν οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όχι οπωσδήποτε κακό…
Εμείς οι καπνιστές τούς στοιχίζουμε αρκετά περισσότερα.
Ν.Α.Λ.
{στο «5» διόρθωσε το «διαλλείματος» σε «διαλείμματος»}
mmanolios said
Είμαι κι εγώ πραγματικά πολύ περίεργος να δω κατά πόσον θα εφαρμόσουμε τον Νόμο. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ιδιαίτερα καλή παράδοση σ’ αυτό, όποτε ως μη-(ακόμα)-διαμαρτυρόμενος μη καπνιστής, βαστάω μικρό καλάθι.