Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του Καπνίσματος
Posted by Alecos Papadopoulos στο 26 Δεκεμβρίου, 2008
Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος έχει ψηφιστεί από τις 9 Δεκεμβρίου, αλλά βέβαια άλλοι ήταν οι καπνοί που μας απασχολούσαν το διάστημα αυτό. Αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ισχύει η 1η Ιουλίου 2009 ως ημερομηνία έναρξης ισχύος.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που προστέθηκε σε σχέση με το αρχικό κείμενο, είναι ότι με τον νόμο αυτό απαγορεύεται και η κατασκευή-εμπορία του «ηλεκτρονικού τσιγάρου», εκτός και αν λάβει μεταγενέστερα άδεια που θα το χαρακτηρίζει ως προϊόν που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ο σύνδεσμος με όλα τα σχετικά κείμενα εδώ.
Να αναφέρουμε τέλος ότι, όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, ΔΕΝ εμπίπτουν στην απαγόρευση καπνίσματος τα δωμάτια των ξενοδοχείων (ενώ εμπίπτουν οι κοινόχρηστοι χώροι τους, τα εστιατόριά τους κλπ). Αυτή είναι και η διεθνής πρακτική, αφού τα δωμάτια των ξενοδοχείων έχουν την διάσταση του προσωρινού ιδιωτικού χώρου…
…Αλλά ταυτόχρονα αποτελούν προσωρινούς χώρους εργασίας (κυρίως για το προσωπικό καθαρισμού). Υπάρχουν χώρες στις οποίες, η είσοδος εργαζομένων σε χώρο καπνιζόντων, προβλέπεται από τον νόμο ότι πρέπει να γίνεται αφού περάσει κάποιο (αρκετό) χρονικό διάστημα μετά το σβήσιμο του τελευταίου τσιγάρου και τον πλήρη εξαερισμό του. Κατά συνέπεια, οι πινακίδες που κρεμάμε στα πόμολα της πόρτας για να ενημερώσουμε τους καθαριστές ότι το δωμάτιο είναι διαθέσιμο, θα γίνουν τελικά ψηφιακές και ασύρματα δικτυωμένες. Θα πρέπει να πατάμε κάποιο κουμπί (ως συνήθως με την ηλεκτρονική τεχνολογία), και : α) θα ενεργοποιείται αυτομάτως ο εξαερισμός στο δωμάτιο, β) θα υπολογίζεται το σχετικό χρονικό διάστημα και όταν θα έχει παρέλθει θα ενημερώνεται η κεντρική κονσόλα ότι το δωμάτιό μας είναι πλέον ακίνδυνο και μπορεί να καθαριστεί. Το συνεργείο καθαρισμού θα έχει μαζί του φορητούς μικρο-υπολογιστές συνδεδεμένους με το κέντρο, στους οποίους θα φαίνεται ανά πάσα στιγμή ποια δωμάτια είναι διαθέσιμα προς καθαρισμό, ενώ ενσωματωμένο GPS θα τους υποδεικνύει την χρονικά αποδοτικότερη διαδρομή και τη σειρά με την οποία θα πρέπει να καθαριστούν τα δωμάτια, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος μετακίνησης από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
Εξερευνητής said
Το ότι το κάπνισμα βλάφτει, ακόμα και πολύ, δεν νομίζω να το αμφισβητεί κανείς. Και καλό θά ‘ναι να το ελαττώσουμε μέχρι κοψίματος…
Όμως αυτή η τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια πρεμούρα εναντίον του, δεν μού το βγάζετε από το μυαλό ότι πέρα από τους οικονομικούς λόγους (μείωση κόστους περίθαλψης, μείωση ημερών ασθενείας) έχει και έναν άλλον -κρυφό και ύποπτο- στόχο: Να «μασκάρει» κάποιους άλλους εχθρούς της υγείας μας που σε μαζική κλίμακα παράγουν καπνό {και μικροσωματίδια, όπως την εποχή των «Ολυμπιακών» στην Αθήνα με τα τεράστια χωματουργικά/οικοδομικά έργα, πολύ πιό επικίνδυνα, λένε, αυτά κι από τον καπνό!}, τους οποίους όμως δεν θέλουν να περιορίσουν.
Με πόσα καπνισμένα τσιγάρα άραγε να αντιστοιχεί η ημερήσια λειτουργία μιάς τσιμεντοβιομηχανίας π.χ.;
Έχετε καμμιά στατιστική;
Κατά τα άλλα…
Καλή Χρονιά!
Κι αν όχι καλή-καλή… έστω λιγουλάκι καλλίτερη από την …λήγουσα.