Οι Γραφές του Αύριο

…γιατί το Σήμερα πέρασε και το Χθες δεν ήρθε ακόμη

Η Τελική Βαθυστόχαστη Ιδέα

Η γεωγραφία εξακολουθεί να μας κυβερνά. Το σημαντικότερο ερμηνευτικό εργαλείο για την Αυστραλία είναι η γεωγραφική της θέση: μακριά από οποιοδήποτε γεωπολιτικό κόμβο, έχει αφεθεί εν πολλοίς στην ησυχία της να διεξάγει το σημαντικότερο πείραμα στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού –για 2η και ίσως τελευταία φορά (η πρώτη ήταν στις Η.Π.Α και ακόμη τραβάμε τα μαλλιά μας).

Η Αυστραλία είναι ο τελευταίος παράδεισος μεταναστών που έχει απομείνει, και δέχεται συνεχώς νέους. Πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα και τεράστια σε έκταση, παραμένει αγγλοσαξονική στον χαρακτήρα της, αλλά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, οι Ασιάτες, και οι Αφρικανοί σταθερά αλλάζουν την παλέτα των χρωμάτων. Ακόμη και σήμερα, το 22% του πληθυσμού της Αυστραλίας είναι μετανάστες πρώτης γενιάς, γεννημένοι στο εξωτερικό. Και βέβαια είναι και οι Αμπορίτζιναλ, οι ιθαγενείς της ηπείρου: τα τελευταία σαράντα χρόνια ο πληθυσμός τους αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της Αυστραλίας. Και δεν ζουν απομονωμένοι: στο 70% των γάμων όπου ένας σύζυγος είναι Αμπορίτζιναλ, ο άλλος δεν είναι… Είναι μόνο 500.000 άνθρωποι, αλλά ο ριζικά διαφορετικός πολιτισμός τους κουβαλάει το βάρος των 40.000 ετών του και συνεχώς τροφοδοτεί την κουλτούρα της Αυστραλίας με εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της φύσης και των ανθρώπων.

Στο παρελθόν, πολλοί τόποι, και σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές, έχουν χαρακτηριστεί «χωνευτήρια λαών και πολιτισμών». Αλλά η διαφυλετική βία ήταν παντού και πάντα, όχι απλώς παρούσα, αλλά κυριαρχούσα. Στην Αυστραλία, θα διαπιστώσουμε αν οι θεμελιώδεις κοινωνικο-οινομικές δομές που έχουν καταλήξει να χαρακτηρίζουν τον Δυτικό Πολιτισμό και τη Λευκή Φυλή (ό,τι προέκυψε από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και την Βιομηχανική Επανάσταση), μπορούν να λειτουργήσουν ως μακροχρόνιο πλαίσιο αναίμακτης συμβίωσης όλων των φυλών της γης. Αφήνω στους διανοητές το αν αυτό το πλαίσιο θα πάρει τη μορφή μίας, αξεδιάλυτα ενοποιημένης κουλτούρας, ή δεκάδων μικρο-πολιτισμών της γειτονιάς. Η ουσία είναι ότι στην Αυστραλία η Λευκή Φυλή έχει μια τελευταία ευκαιρία να δικαιωθεί, όχι στα μάτια των άλλων φυλών που κατέσφαξε καταπίεσε και ενίοτε αφάνισε, αλλά κρινόμενη με τα κριτήρια της δικής της φαντασιακής θέσμισης. Αν αποτύχουμε κι εδώ, τουλάχιστον θα είμαστε πλέον σίγουροι ότι εξαπλωθήκαμε στη Γη ως καρκίνος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: